Cum iti poti ajuta copilul sa scape de frica de apa?

Cum iti ajuti copilul sa scape de frica de apa?
 
Frica de apa este mai comuna decat crezi! Iar tu, ca parinte, poti observa cum cel mic fuge de acest mediu. Poate fi vorba doar de bazinul de inot sau chiar zilele petrecute la piscina sau plaja, insa uneori este atat de grava incat cel mic nu vrea să intre nici macar in cada! Este mare pacat pentru ca poate multe experiente minunate si distractii cum numai in copilarie le gasesti!
 
Daca vrei sa stii mai multe despre această fobie, dar si cateva metode pentru a-l ajuta pe cel mic sa o depaseasca, ai venit in locul potrivit!
 

Care este cauza fricii de apă?

Frica de apă este reală, așa că primul sfat în legătură cu acest lucru este să nu îl subestimezi pe cel mic! Încearcă să-l înțelegi și să-l încurajezi, timp în care încerci să descoperi ce se ascunde în spatele ei. Poate fi vorba despre:

  • O experiență urâtă cu apa – poate a fost stropit mai mult decât trebuie, a alunecat și s-a lovit chiar și în cadă. Nu contează ce a fost, cert este că l-a speriat!
  • Nu le place când apa le intră în ochi sau în nas – este un motiv destul de întâlnit, iar acest lucru îi poate face să se simtă incomozi. Se pot îngrijora că acest lucru se va întâmpla din nou!
  • Teama de monștri inexistenți o mare parte din copii se tem de apă deoarece cred că aceasta este periculoasă! Cine știe ce se ascunde în apa adâncă a bazinului și chiar a mării, mai ales că aceasta este întunecată?

 

Poată discuții cu cel mic sau încearcă să-ți dai seama, din ce povestește el și din modul în care se comportă, care ar putea fi cauza acestei frici.

Ce poți face? Metode simple prin care îți poți ajuta copilul

  • Această frică de apă, dacă nu este învinsă, îl poate însoți pe copilul tău toată viața. Cel mai bine este să îl înveți să o depășească, însă niciodată de unul singur! Însă fii bucuros să afli că sunt câteva lucruri pe care tu le poți face în calitate de părinte:

    Nu pune presiune pe cel mic

                Este bine că ai aflat de frica copilului tău, însă de acum încolo îți va fi greu să nu încerci din răsputeri să îl ajuți. Te înțelegem perfect! Însă cel mai bine ar fi să nu pui presiune pe el, mai ales că este vorba despre ceva care îi provoacă teamă. Chiar și adulții au frici și a te confrunta cu acestea este un lucru dificil de făcut. Cel mai bine este să îi dai timp micuțului pentru a se pregăti. Între timp, poți încercă să îi spui și să îi arăți (fără a insista!) că apa nu este atât de înfricoșătoare precum pare! Filmulețe interesante despre înot cu copii și campioni îi pot stârni curiozitatea. De asemenea, cuvintele de încurajare ajută, chiar dacă nu îl împingeți, practic, în apă.

Apelează la specialiști

Uneori încercările tale de a-l ajuta pe cel mic nu fac decât să-l sperie mai tare.

Sfatul nostru este să îl lași pe mâna specialiștilor –  antrenorii de înot. Poți începe prin a lua ședințe individuale unde atenția specialistului nostru va fi 100% concentrată pe copilul tău. Sunt mult mai multe șanse ca cel mic să asculte de antrenorul răbdător, calm și foarte bine pregătit.

Ca să te convingem că totul va fi bine, îți spunem și câteva secrete din culise despre cum se va desfășura antrenamentul? Îl vom acomoda pe cel mic cu mediul în care se află, prezentându-i bazinul pentru a ști că este în siguranță, iar antrenorul începe să se împrietenească cu el.

Astfel, deja începem să îi oferim o independență și el va prinde curaj și mai multă încredere. Apoi vom începe să îi spunem tot ceea ce urmează să facem, dar și echipamentul de care ne folosim tocmai pentru ca el să fie pregătit și să nu se sperie de ceea ce nu cunoaște. Sună bine, nu-i așa?

Desigur, înainte de prima oră de înot, tu vei purta o conversație cu viitorul antrenor unde vei primi sfaturi în legătură cu pregătirea celui mic, iar noi vom afla mai multe despre viitorul înotător.

Implică-te

Felicitări dacă ai ajuns până aici – nu e ușor ca cel mic să recunoască că îi este frică de apă și nici să îi stârnești curiozitate în legătură cu orele de înot.

Ce poți face mai departe? Îl susții – este foarte important să fii alături de copilul tău pe întreg parcursul acestui proces. Asta nu înseamnă că trebuie să îl ții de mână la bazin! Cuvintele de încurajare sunt binevenite, susținerea lui, dar și discuțiile despre înot în general. De exemplu, poți citi câteva ceva despre acest subiect pentru a-i prezenta diferite curiozități.

Articolele de pe blog, dar și această carte te vor ajuta în acest sens.

Și cea mai bună încurajare pe care o poți face este aceea de a participa și tu la cursurile de înot pentru adulți. Vei fi un adevărat exemplu pentru cei mici și veți avea multe de discutat despre acest lucru!

Vă așteptăm la cursurile de înot ale clubului Înoată cu Andrei!

Sper ca ti-a placut acest articol. Distribuie-l prietenilor tai care vor sa invete sa inoate sau sa vina cu copiii la cursurile de inot.

inoata-cu-andrei-vacanta-la-mare

Vara la mare

VACANȚĂ LA MARE – COPILUL TĂU ȘTIE SĂ ÎNOATE?   Vara este cel mai iubit anotimp de către cei mici – căldura este mare, la