Acesta este un articol informativ pentru părinți
Copiii cu vârsta între 4 și 14 ani care utilizează zilnic aceste dispozitive pentru a se juca sau pentru a vizualiza diferite videoclipuri, desene, etc., sunt deobicei mai puțini focusați la un antrenament de înot. Antrenorii de înot atunci când prezintă un exercițiu copiilor, au remarcat anumite tipare și o diferență între nivelul de înțelegere și concentrare pe care îl arată copiii.
Cel mai frecvent unui copil îi poate lipsi motivația pentru a se antrena, dacă înainte de antrenament a avut contact minim 30 de minute cu astfel de jocuri sau videoclipuri.
Copiii obosesc mai repede și nu este vorba despre greutatea pe care o au.
Copiii care au avut energia scăzută la începutul unui antrenament, recunosc ca au folosit un smartphone în ziua respectivă sau cu o seară înainte au stat până noaptea târziu pe acesta.
Ca să putem înțelege mai bine, am pus aceleași întrebări și copiilor care au avut un tonus bun, o dorință mare de a se antrena și care au reușit să fie concentrați pe o perioadă mai lungă și au înțeles ușor exercițiile.
Fiecare dintre acești copii, ne-au confirmat că nu folosesc un smartphone deloc și că seara merg la culcare în jurul orei 21:00, reușind să aibă un program de odihnă fără întreruperi.
Considerăm aceste informații foarte utile pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă cu copiii de azi, pentru a le putea oferi cele mai bune soluții și pentru a-i face mai concentrați și mai motivați la sport.
Sportul este la fel de important ca educația, iar ceea ce v-am prezentat mai sus poate avea același impact și la școală.
De ce sunt atât de „rele” jocurile sau videoclipurile?
Înainte să citești mai departe îți recomandăm să vezi acest video unde este explicat felul în care jocurile sunt special concepute să te facă să te joci din ce în ce mai mult, ca la un moment dat să fii atât de dependend încât să bagi bani în accesorii sau diferite lucruri din joc. VIDEO
- Jocurile vor creea dependență și vor face ca atenția copilului să fie exclusiv destinată jocului, celelalte activități devenind nesemnificative.
Dacă nu v-ați jucat niciodată un joc probabil nu puteți înțelege cum poți să devi atât de dependent de el.
Jocurile video sunt concepute să ofere căi ușoare de progres, cu recompense spectaculoase prin lumini, culori, diferite caractere sau item-uri cum sunt ele denumite , lucruri care fac creierul nostru să fie extrem de satisfăcut.
Aceste lucruri nu sunt create pentru dorința de deveni un om mai bun după ce vei fi terminat acest joc, pentru că el defapt nu se termină niciodată.
Jocurile sunt concepute cu niveluri și ele sunt infinite. Practic începi să te joci, ți se prezintă termeni la superlativ esti „zeu”, ești „rege”, ești „puternic”, ești etc., primești recompense și totul pare o poveste frumoasă, dar mai departe, după ce ajungi să te joci ore și ore întregi, ele nu îți mai oferă aceste lucruri ca la început, ele nu îți mai oferă așa repede o recompensă frumoasă și ce credeți?
Jocul îți va propune să bagi bani pentru a primi din nou recompense la superlativ, pentru ca tu să avansezi în joc el începe să îți ceară puțin câte puțin, pe măsura dependenței tale, dar în timp ajungi să realizezi că poți baga aiurea o sumă mare de bani.
Astfel că, pe termen lung, părinții trebuie să fie extrem de atenți la aceste lucruri și sunt obligați să nu conecteze pentru copil, niciun card la contul pe care îl are acel smartphone.
2. Vederea copiilor va fi extrem de afectată.
Din păcate, focalizarea vederii nu se poate dezvolta atât de bine dacă copiii privesc ecrane prea mult timp. Ochii lor vor obosi ușor și prin concetrare, ochii vor încerca să se protejeze de lumina din ecran, dar în același timp ochii nu vor mai vedea bine.
Aici aveți un video cu mai multe explicații despre acest subiect VIDEO
3. Postura copilului va avea de suferit enorm.
Ați văzut arată poziția corpului atunci când un copil se joacă mult pe smartphone?
Coloana nu are voie să se curbeze foarte mult, pentru că gravitația le va aduce probleme în viitor, iar poziția corpului este obligatoriu să fie considerată cea mai importantă parte din dezvoltarea fizică, pentru binele copiilor.
Urmăriți acest video explcativ VIDEO
4. Somnul copilului în dezvoltare nu trebuie să fie perturbat.
Evoluția umană ne face să conștientizăm importanța somnului.
Ecranele sunt extrem de rele pentru copii, dar dacă ele sunt folosite și seara târziu, atunci ele devin un partener de auto-distrugere.
Copiii au nevoie de energie, focus, motivație și aceste lucruri în fiecare zi, de când s-au trezit și până seară la cină.
De ce? Pentru că așa suntem creați și fără să facem ceva spectaculos, copiii pot avea aceste lucruri în bagajul lor.
Cum? Prin odihnă și alimentație sănătoasă. Copiii care dorm la prânz și care seara adorm până în ora 21:30, dorm fără oprire până dimineața, vor avea energie completă, vor fi concentrați, se vor dezvolta ușor, natural, vor putea fi atenți la mai multe lucruri într-o singură zi, pentru că nivelul lor de energie va fi unul extrem de bun, datorită odihnei și alimentației sănătoase.
5. Joaca afară – Alergare, sărituri, apucare, cățărare și socializare, conectarea cu alți copii.
Corpul copiilor devine mai puternic dacă are parte de mult timp pentru a face aceste jocuri în aer liber. Sistemul imunitar va deveni mai puternic.
Se vor dezvolta social prin joacă, alături de alți copii, și vor înțelege mai bine cum funcționează societatea.
Astfel că, smartphone-urile prezente în timpul unei activități de joacă, sunt cel mai mare dușman al dezvoltări corecte.
Concluzia noastră:
Noi am decis să ajutăm copiii să facă alegeri mai bune și spunem NU smartphone-urile până la vârsta de 14 ani.
Veți întâmpina rezistență din partea copiilor? Probabil că da, dar este una dintre cele mai importante misiuni pe care o veți avea, iar in viitor, când vor fi mari, vă vor mulțumi pentru că le-ați prezentat alegeri mai bune când au fost mici.
De ce să crească copilul cu o postură greșită și când va fi adult să aibă probleme medicale?
De ce să aibă copilul o lipsă uriașă de atenție la școală? la sport? la joacă? sau în familie? Noi considerăm că acesta este un punct de cotitură și chiar putem face o schimbare în bine.
De ce să aibă copilul probleme cu vederea? De ce să aibă probleme la cap devreme, pentru că nu va vedea bine?
De ce sa nu doarmă copilul bine? De ce să nu doarmă de la 21:00 și să aibă un somn neperturbat de ecrane?
Dacă și voi aveți aceste DE CE-uri cu siguranță veți face alegerile cele mai bune!
Cu drag,
Andrei Cozariuc