Beneficiile înotului în grup

Importanța înotului în grup pentru copiii cu experiență de cel puțin 6 luni

Cursurile de înot pot fi un prilej pentru a dezvolta abilități sociale, pe lângă beneficiile deja cunoscute pentru sănătate: prin comparația (sănătoasă) cu ceilalți copii de aceeași vârstă, copiii pot avea o evoluție armonioasă, pot deveni mai ambițioși și pot strânge în cele din urmă noi prietenii.

Copiii care au acumulat cel puțin 6 luni de experiență în înot și cunosc deja tehnicile de respirație respectiv stilurile de înot, pot face trecerea la antrenamentul în grup. În continuare, vom detalia condițiile de înscriere și beneficiile acestui tip de curs.

Antrenament înot în grup: ce presupune

Grupul de înot se formează din minim 4 și maxim 6 copii de vârste apropiate (minim 5 ani), care știu deja să înoate bine, fiind de preferat ca aceștia să se cunoască (colegi, prieteni, rude), însă nu este o condiție obligatorie. Se stabilește un program fix într-una din cele 2 locații ale clubului: la Alexandreea Club Fitness&Spa din București sau la bazinul Otopeni.

Înotătorii începători se pot înscrie la minigrup de înot https://inoatacuandrei.ro/de-ce-nu-introducem-un-incepator-intr-un-grup-de-nivel-mediu-sau-avansat/ .

Se poate opta pentru abonamente a câte 4, 8 sau 12 ședințe lunar. Cursul se poate solicita direct aici pe site-ul nostru https://inoatacuandrei.ro/locatii-in-care-predam/ sau la numărul de telefon 0752 119 210 ori luând legătura direct cu unul dintre antrenorii noștri.

Avantajele aderării la un grup de înot

Deși pot exista anumite rețineri (inițial) cu privire la organizarea și aspectele logistice ale formării unui grup de înot, părinții cursanților noștri ne-au oferit de-a lungul timpului un feedback pozitiv cu privire la beneficiile acestei tipologii de curs.

În primul rând, grupul facilitează dezvoltarea competiției pozitive între copii. Copiii se antrenează și concurează cu alți înotători de vârstă și nivel de experiență similare. Astfel, se produce o concurență ”fiziologică” prin prisma căreia sportivii sunt stimulați să își depășească limitele și să își perfecționeze abilitățile. Aceștia învață să se bucure de reușitele proprii, dar și de cele ale colegilor, dezvoltându-și spiritul de echipă.

În continuare, înotul în grup oferă oportunități de socializare: interacțiunea cu alți copii ajută la dezvoltarea abilităților sociale, precum comunicarea, colaborarea, asertivitatea, empatia. Acest set de abilități îi va ajuta în viața de adult, precum și la job în interacțiunea cu colegii, etc.

Pe de altă parte, prin pregătirea și experiența lor, antrenorii clubului Înoată cu Andrei vor ști să ”arbitreze” cu profesionalism interacțiunile dintre micii sportivi și își vor ajusta metoda de predare în funcție de nivelul membrilor grupului.

Fiind parte a unui grup și interiorizând faptul că împreună formează o comunitate închegată, copiii vor fi mai motivați și mai predispuși să se dedice angajamentului luat: lecții de înot. Sprijinul din partea antrenorului și sistemul intern de încurajare-competiție din partea colegilor vor contribui la un parcurs ascendent, de auto-depășire și creștere, la fiecare dintre ei.

Nu în ultimul rând, participarea la antrenamente și la eventuale competiții în cadrul unui grup de înot poate fi un mijloc de a-și descoperi vocația pentru poziții de conducere, dar și un exercițiu extraordinar pentru cultivarea încrederii în sine. Un copil care știe să comunice, să ia decizii și să depășească provocări în mod constant este un viitor adult matur și responsabil.

Atingerea potențialului maxim

În concluzie, grupul de înot este o oportunitate unică în curriculum-ul oricărui copil sportiv, care îl va propulsa în dezvoltarea sa atât fizică totodată cu cea personală, socială și psiho-emoțională. Copiii hiperactivi, în special, se bucură de o influență vizibil pozitivă a grupului de înot asupra randamentului lor per ansamblu, chiar și în aria didactică (după testimonialele părinților).

Prin participarea la antrenamente și competiții într-un mediu de grup, copiii au ocazia de a-și atinge potențialul maxim și de a scoate la iveală asset-uri pe care probabil nici nu știau să le aibă.